Grimmige avond

Datum: 7 november 2013 om  20:00 – 22:00 Waar: Hogendijk 5, 1191 LH Ouderkerk a/d Amstel

Roodkapje, Rapunzel, Assepoester, Sneeuwwitje en de Schone Slaapster zijn minder onnozel dan we vermoeden. We denken dat we die verhalen kennen, maar ze zijn gehavend en verkleuterd tot bij ons gekomen.

De oude, oorspronkelijke versies van de ons bekende sprookjes bezitten een emotionele en literaire oerkracht en een rauwe energie. Op dit moment is er steeds meer aandacht voor die oorspronkelijke versies.

Dit jaar wordt het 200-jarig bestaan van de sprookjes van Grimm herdacht en gevierd(vooral ook in Duitsland). De Koninklijke Bibliotheek wijdt er een tentoonstelling plus bijbehorende website aan. Vorig jaar op mijn zomerpodium ‘Onder de Linden’ besteedde ik al aandacht aan het feit dat ruim 200 jaar geleden de Kinder- und Hausmärchen van de Gebr.Grimm verschenen. De jaren daarna werden deze sprookjes steeds bekender. Dat was voor mij de reden óók dit jaar aandacht te besteden aan de overbekende sprookjes maar dan aan de meer oorspronkelijke versies. Ik werd vooral geinspireerd door het boek “Beest in bed”(negen echte volkssprookjes) van Marita de Sterck.

Marita de Sterck, antropologe en sprookjeskenner, spreekt van een ‘deseksualiserende, infantiliserende, romantiserende en moraliserende bewerking’ door de gebroeders Grimm. Zij heeft zich ten doel gesteld hedendaags publiek te laten kennismaken met de ruige, rauwe varianten, waarin kannibalisme en incest aan de orde van de dag zijn, en waarin geen enkel gruwelijk detail wordt weggelaten.
‘Het zijn geen details die in de loop der jaren door de verkleutering en de vertrutting onder de mat zijn geveegd, maar heel wezenlijke passages,’ vindt ze. ‘Neem Assepoester. Aan het einde hakken de stiefzusters hun tenen en hiel af om in het glazen muiltje te passen, en daarna worden hun ogen uitgepikt door duiven. Als ik dat vertel, zie ik bij veel mensen een soort verbijstering omdat ze die Disneybeelden voor zich zien, die zo dominant zijn in onze cultuur. Maar die scène is ongelofelijk krachtig en relevant. Die roept de vraag op hoe ver je gaat om de liefde van je leven te winnen. Dat is een heel basale vraag. Heel veel sprookjes doen iets met die basale vragen. Sprookjes, zeker in een vorm die niet verkleuterd is, triggeren je om op een persoonlijke manier dingen te decoderen. Ik merk keer op keer hoe ze beklijven.’

Welkom bij de Grimmige avond in Ouderkerk !!! (7 november)

Toegangsprijs 9 euro pp (reserveren zeer gewenst vanwege de beperkte ruimte)